woensdag 31 juli 2013

Walvissen

Vandaag staat, uiteraard weer voor dag en dauw, walvis en dolfijnen spotten op het programma. Walvissen hebben we gezien, dolfijnen niet. Wel veel vogels en een schildpad op open zee. De bootjes waren klein en het strand was mooi.

dinsdag 30 juli 2013

Boquete, Panama

Gearriveerd in Boquete, dorp van de eeuwige lente. Leuk hotel, kolibri's vliegen hier weer rond, in de tuin een toekan, in een kooi weliswaar maar je kunt dan wel zien wat een mooie vogel het is.
We hebben besloten het vandaag rustig aan te doen en naar warme bronnen te gaan. Dit moet je reserveren bij een lokale touroperator. Wij kozen uiteraard de goedkoopste maar die kon niet. Nr 2 was 15 $ pp duurder maar hij wilde het ook wel de prijs van die andere doen. Toen: telefoon, touroperator 1 kon ineens wel, maar ja, te laat. Stond hij ineens bij het hotel, hij wilde de prijs ook nog wel verlagen. Helaas voor hem, te laat.
We werden opgehaald door de gids. Zit je in Panama, is de gids een Amerikaan. De auto een oud busje en daar gingen we. Na drie kwartier rijden kwamen we ergens in de rimboe aan en moesten nog een kwartier lopen. We kwamen aan bij de kleedruimte, een geitestal zo te ruiken. Het toilet heb ik gezien maar niet benaderd, verder was e niets. Geen kassa, geen parapludrankjes, niets. Wel twee poeltjes met heet water. Je kon er net in qua temperatuur. Daarna naar de rivier geklauterd waar de warme rivier en de koude rivier samen kwamen. Kon je met de ene helft van je lichaam in de kou liggen en met de andere helft in het warme water, kortom een leuke dag. Laatste foto's zijn genomen bij de grens Panama/ Costa Rica.
Morgen reisdag en daarna: walvisjacht!

zondag 28 juli 2013

Caribisch gebied

Door het drukke programma weinig tijd om ons verslag bij te houden. We zijn inmiddels in Tortoguero geweest in een mooie lodge die alleen per boot te bereiken was. Tijdens bustocht naar de boot - in de stromende regen - moesten we een stop maken voor een overstekende luiaard ondanks de regen iedereen de bus uit voor een foto. De bootocht duurde een uurtje, de tuin van de lodge was prachtig met oa toekans in de bomen. Op een gegeven moment zagen we zelfs apen in de bomen rondrennen. s Ochtends werden we gewekt door de brulapen. Het hoogtepunt van tortuguera was uiteraard de excursie waarbij we de zeeschildpaaden konden bekijken die het land opkwamen om eieren te leggen.
Nadat we eers bang waren gemaakt met de mededeling dat er luipaarden op het strand waren gesignaleerd (het aantal loslopende honden en katten was al verminderd) mochten we achter onze rastaranger - heb niet alles verstaan maar z'n accent was geweldig - aan het strand op. We hadden geluk er was n schildpad z'n eieren aan begraven, n stuk verder op t strand was er een aan t leggen. In totaal 4 schildpadden gezien, (gemiddelde afmeting 1meter 40) er 2 de zee in zien gaan. Het aan land  komen mochten we niet zien ivm het afschrikken.

Volgende stop was Cahuita een surfdorpje aan de Caribische kust. Het hotel was niet heel schoon in een van de kamers lag - dachten ze - muizenpoep nadere bestudering wees uit dat het vleermuizenpoep was, de dader was ook nog aanwezig, hij hing aan het plafond. Een wandeling gemaakt door Cahuita national park. Een helm zou geen overbodige luxe zijn geweest: in de bomen zaten apen die van alles naar beneden gooiden ook hadden ze het gemunt op tassen van mensen die op het strand lagen. Omdat het eindelijk een zonnige dag was zijn we lekker gaan zwemmen. s Avonds uiteraard aan de cocktails XD.

Na Cahuita eindelijk naar Bocas del Toro een eiland voor de kust van Panama. Na het invullen van grensdocumenten en uitgebreide instructies dat we de grenswacht vooral te vriend moesten houden want het binnenlaten van toeristen was een nogal selectieve aangelegenheid, al naar gelang de stand van de pet van de douanier zou het snel of langzaam gaan. De grens Costa Rica-Panama bestaat uit een bijzonder slechte brug, half vergane dwarsplanken waar over de gaten in de lengte planken zijn gelegd waarvan de conditie niet veel beter was. Het feit dat dit alles in de stromende regen gebeurde verhoogde het dramagevoel:In gele plastic regenponchos op slippers over een gammele brug het leek wel een film. Bij het grenskantoor begon het wachten. Uiteraard buiten. De groep was er relatief snel door David (onze chauffeur) had beduidend meer werk om de bus + bagage over de grens te krijgen.
De boot naar Bocas was een geweldige ervaring het leek de Philipijnen wel maar we hebben de overkant gehaald. Bocas is een geweldig leuk eiland met mooie houten huisjes en veel surfers. Hier stond dolfijnen spotten, snorkelen en een bezoek aan red frog eiland op het programma. Alleen werkte het weer niet mee,maar wij lieten ons niet kisten met anderhalf uur vertraging toch vertrokken. Gehuld in onze onafscheidelijke ponchos allemaal aan boord. Uiteraard geen dolfijn gezien, die hebben wel wat beters te doen met dit weer. Zeikenzeiknat aangelegd bij een leuk barretje op een steiger hier konden we ons verkleden om te gaan snorkelen. Ondertussen de kapitein de boot leeghosen. Bibberend weer aan boord maar het snorkelen was de moeite waard maanvissen, tetras, koralen en dat alles in n warme zee. Op red frog beach wat gegeten en gezwommen - het was inmiddels droog -. De dag uiteraard afgesloten met een cocktail.

donderdag 25 juli 2013

Van alles

Vroeg op en vroeg naar bed en een druk programma. Verhaaltjes nauwelijks tijd voor. Ik plaats maar wat fotos.

Gisteren groene schildpadden eieren zien leggen op het strand. Die beesten zijn enorm. Fotograferen mocht dan weer niet.

maandag 22 juli 2013

Rincon de la vieja

Vandaag gaan we de borrelende modderpoelen op Rincon de la Vieija  bekijken. Uiteraard liggen die niet langs de kant van de weg dus trekken we onze wandelschoenen weer aan. De poelen liggen op de flanken van de vulkaan en ontstaan op dunne plekken in de aardkorst. Bij de ingang van het park staat al meteen een waarschuwing: Als gevolg van toegenomen vulkanische activiteiten zijn een aantal wandelpaden afgesloten. Sensatie! De modderpoelen zijn indrukwekkend, kleine kratertjes waaruit kokende modder opborrelt, hoge temperaturen en veel stoom. Ook ontstaan er nog steeds nieuwe. Van de vulkanische activiteit hebben we helaas niks gemerkt, dus geen spectaculaire filmpjes van onze groep die hard wegrent voor aanstormende lava.
s Middags stond er een stevige wandeling naar de waterval op het programma. Twee uur klimmen en klauteren door het oerwoud, viel niet mee. De beloning: een 40 meter hoge waterval. In het meertje kon je zwemmen. Het meertje werd niet alleen door de waterval gevoed maar ook door stroompjes warm water.

zondag 21 juli 2013

Monteverde - Rincon de la Vieja

Vandag weer vroeg vertrokken. Via de pan amarican highway reden we naar Liberia en vandaar door naar ons hotel. Onderweg zijn we gestopt om koffie te drinken bij een bakkerijtje. Boven ons in bomen zaten capucijnapen en Ara's. Het hotel lag in een prachtige tuin. De kamers waren bijzonder en de douche nog bijzonderder. Niet iedeen had warm water, schimmel des te meer.

's Midags kon je wandelen of bij het zwembadje blijven. Tijdens de wandeling weer verschillende dieren gezien. Apen, mieren, een zonneral en een papagaaislang. De zoneral is blijkbar bijzonde want onze gids kreeg maar geen genoeg van dat beest.  De geluiden in het oerwoud zijn geweldig, vooral brulapen maken een angstaanjagend geluid. We hebben ze nog niet gezien overigens. Morgen weer vroeg op. Iedere dag zitten we voor achten in de bus.

Monteverde

Monteverde is een nevelwoud. Er hangt altijd een mist tusen de bomen, wat een spookachtig effect geeft. We hebben een canopy tocht gedaan. Tusen en hoog boven de bomen zijn kabels gespannen waar je een katrol aan bevestigd en dan tokkelen maar. Boven het oerwoud en in de mist, buitengewone ervaring. Daarna hebben we en wandeling gemaakt over loopbruggen, ook weer boven en tussen de bomen. We hebben enorm veel bloemen, bomen en planten gezien. Niet veel dieren, een enkele kolibrie en een neusbeer. Ook was er en kolibrietuin. In potjes zat suikerwater en dat trok tientalle kolibries.

donderdag 18 juli 2013

San Jose - Monteverde

Vanmoorgen vroeg vertrokken naar Monteverde. Uiteraard niet rechtstreeks maar met een omweg langs de Poas vulkaan, zie foto. Ons geduld werd op de proef gesteld na drie kwartier turen naar mist trok deze even op en werd de krater goed zichtbaar er kwam zelfs een stoompluim uit, ook roken we af en toe een zwavellucht. Daarna door naar Monteverde. Een nevelwoud op flinke hoogte. Dit gebied behoort toe aan de quakers die, om toerisme te ontmoedigen de behoorlijk steile toegangsweg onverhard hebben gelaten. Tegenstrijdig is dan weer wel dat er bij het park een behoorlijk aantal hotels neergezet zijn. Om 5 uur moesten we al weer klaarstaan voor de avondwandeling dus dat werd aanpoten. De oogst aan dieren was echter mager vooral veel al dan niet gewenste insecten o.a. n tarantula en vuurvliegjes maar toen spotte de andere groep n luiaard boven in n boom, middels gsm werd onze gids op de hoogte gesteld dus wij er ook naartoe; heb nog nooit zo hard door de jungle gehold, stel je voor dat ie weg was. Want ze kunnen rennen die luiaards. We hebben na afloop met de groep nog veel lol gehad over deze 'spectaculaire' avondwandeling

maandag 15 juli 2013

Amsterdam - Houston - San Jose

Na een lange reis (13 uur vliegen naar Houston + 4 uur overstaptijd + 3 uur vliegen naar San Jose) kwamen wij aan in San Jose. Het hotel leek wel gesloten toen we kwamen, maar gelukkig konden we nog net naar binnen. Het is een leuk hotel met een goed ontbijt, helaas is in San Jose niets te doen en spreekt het grootste deel van de mensen hier niets anders dan Spaans. Morgen begint de rondreis pas echt want dan gaan we naar Monte Verde. (1000 Colon is ongeveer 2 dollar).