vrijdag 5 augustus 2011

laatste dag

Omdat je New York niet kunt verlaten zonder gewinkeld te hebben en de mannen in ons gezin daar niet van houden, hebben we ons vandaag opgesplitst. Martin en Joel zijn teruggegaan naar het American Museum of Natural History en Magali en ik zijn gaan winkelen.  En ja bij Abercrombie staan inderdaad schaars geklede mannen voor de deur om publiek te trekken (wat een baan!). Geluncht in Trump Tower (allemaal goudkleurig marmer en goudkleurige spiegels, een waterpartij en natuurlijk een winkeltje waar je van alles van en over Donald Trump kunt krijgen), nog wat rondgekeken in souvenirswinkeltjes en  op de trappen van Times Square mensen gekeken (het was nl. weer een bloedhete dag, we snakken naar regen :-)) toen terug naar het hotel en op naar het vliegveld voor de terugvlucht. Helaas zit deze vakantie er op.

New York dag 2

Vandaag was volgens het programma van Joel het financial district aan de beurt. Eerst hebben we de Staten Island Ferry genomen, deze vaart langs het vrijheidsbeeld zodat we daar mooie plaatjes van konden schieten.  Dit is een forenzenpont die volgens mij buiten de spits alleen door toeristen wordt gebruikt die heen en weer varen voor het vrijheidsbeeld en de skyline van Manhattan. Vanaf de pont via Starbucks naar Wall Street. Daar hebben we net als al het kantoorpersoneel lunch gehaald bij een van de stalletjes. Na Wall Street stond Ground Zero op het programma, dit is een grote bouwput, waar je als je dat wilt met een audiotour langs kunt lopen. Omdat het zo ontzettend heet was hebben wij de bouwput bekeken en de plaquette van de ramp. Daarna zijn we met een drankje op een bankje gaan zitten en hebben de rechtbank en het hof van New York bekeken. Daar gebeurde niet echt veel. Na nog wat door de straten van New York gedoold te hebben, zijn we wat gaan eten en hebben we Times Square in het donker bekeken. Toen was ook deze dag alweer voorbij.

31 juli New York

Joel heeft de dingen die we in  New York willen bekijken verdeeld. Vandaag is de omgeving van Central park aan de buurt. Eerst met de metro naar het American Museum of natural history (ook wel bekend van de film a night at the museum) Wat een geweldig museum! We hebben eerst een hele tijd rondgehangen op de afdeling 'cosmos' alles over het ontstaan van de aarde, de aardlagen en, heel boeiend, aardbevingen er liep een aantal seismografen o.a. een die Japan bijhield, en er was een uptodate scherm met alle aardbevingen (sterk en minder sterk) op de hele wereld; zo leerden we dat we de afgelopen twee weken flink wat aardbevingen hadden meegemaakt op de san andreasbreuk. Ook was er een afdeling dinosaurussenskeletten, en meerdere afdelingen met diorama's van zoogdieren, zeedieren, Afrikaanse dieren, vogels, en nog veel meer heel boeiende tentoonstellingen. Om alles te zien had je beslist meerdere dagen nodig. Na het museum zijn we Central park doorgestoken om het New Metropolitan Museum of Art van de buitenkant te bekijken (twee musea op een dag wordt te veel van het goede). Daarna zijn we 5th Avenue afgezakt om vanaf Empire State Building de stad van bovenaf te bekijken. In het ESB hebben we eerst (wederom) een IMAXfilm bekeken, dit keer bewogen de stoelen ook mee, daarna met de lift naar boven. Dit gebouw steekt echt met kop en schouders boven de andere wolkenkrabbers uit. Na dit bezoek was het alweer tijd om te eten en het hotel op te zoeken.

30 juli San Francisco-New York

Vandaag met Delta van SF naar NY. Omdat we wind meehadden (125 km/u) duurde de vlucht een uur  korter. Helaas was er geen gate beschikbaar zodat we het gewonnen uur al gauw weer kwijt waren.  Vanwege het tijdverschil tussen NY en SF zijn we een hele dag kwijt dat is wel jammer.
Met de air train en de metro naar ons  hotel. Inmiddels was het al half 8 en restte ons niet anders dan eten en slapen. Morgen vroeg op en zoveel mogelijk bekijken.

Terug naar San Francisco

Vandaag moest de auto ingeleverd worden op het vliegveld dus spoedden we ons richting San Francisco, onderweg al bedenkend hoe we het zouden gaan doen met de auto en de rit naar het vliegveld morgenochtend. Nou dat was dus absoluut niet nodig. Bij inchecken werd al gevraagd hoe laat we naar het vliegveld moesten, het hotel had nl een shuttleservice. Ook de auto wegbrengen was geen probleem als we hem ingeleverd hadden moesten we een courtesytelephone vinden, het hotel bellen en dan zouden ze ons op komen halen. Het is een luxe hotel gebouwd in haciendastijl en gelegen om pleintjes, jammer dat we er maar een nachtje kunnen blijven.Vanavond vroeg naar bed want morgenochtend om 5 uur rijdt de taxi voor.

Yosemite

Na een rit over de Tioga pas kwamen we in Yosemite national park, waar ook alweer op sommige stukken sneeuw lag. wat we beslist wilden zien waren Bridalveil fall en El Capitan. Beide bezienswaardigheden lagen toevallig helemaal aan de andere kant van het park, hetgeen betekende dat er nog wel een dik half uur doorgereden moest worden.
Bij bridalveil waren we niet de enige, na een extra rondje over de parkeerplaats vonden we gelukkig een plek en konden we tezamen met nog honderden anderen op pad richting de waterval. Deze is ongeveer 70 meter hoog en omdat er wat wind stond werden we in het  bos al nat. Daarna op weg naar El Capitan een 900 meter hoge granieten monoliet. Toevallig hadden we laatst in de national geographic gelezen over durfals die deze rots beklimmen zonder touw. Toen de de rots bekeken leek ie groot maar op het eerste gezicht niet heel bijzonder totdat de Amerikaan die naast ons stond ons er op attent maakte dat er drie klimmers op de rots aanwezig waren. Na veel getuur met verrekijker ontdekten we inderdaad 3 klimmers niet groter dan een speldenknop. Toen bekeken we El Capitan toch wel met andere ogen. In het park werden we middels verkeersborden gewaarschuwd voor overstekende herten, nou we zijn er een tegengekomen hoor: bij een parkeerplaats liep een hert rond dat bij iedere bezoeker even kwam kijken of er nog iets te halen viel! Ook vernamen we dat er regelmatig beren worden aangereden in het park, op plaatsen waar dit gebeurd is waren rode bordjes geplaatst. Toen op weg naar het hotel dat iets buiten Yosemite lag en bij aankomst minder weg had van Twinpeaks dan het plaatje had doen vermoeden.